Gasbuik

Gasbuik

Gasbuik (of trommelzucht) is de benaming voor een gasophoping in het gevoelige maag- en darmstelsel van het konijn. Het is een zeer pijnlijke aandoening en kan een fatale afloop hebben. 

Gasbuik kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal wordt het veroorzaakt door een verkeerde voeding, zoals bv. koolsoorten, fruit dat veel suiker bevat, yoghurtsnoepjes,… Zeker in combinatie met onvoldoende hooi, kunnen er snel klachten ontstaan. Verder kan ook stress een gasbuik als gevolg hebben. Overige oorzaken zijn nog bepaalde medicatie, verkeerde antibiotica, pijn, infecties, wormen, tumor in het maag-darmstelsel, verminderde eetlust, verminderde darmperistaltiek, verstopping, andere ziektes,…

De symptomen van een konijn met gas in de buik zijn o.a. stil en ineengedoken  in een hoekje zitten, knarsetanden, veel darmgeluiden of juist geen, niet opgepakt willen worden, niet eten, snel ademen, sloomheid, weinig of afwijkende keuteltjes,… Vaak voelt de buik ook hard en bol aan.

Als een gasbuik onbehandeld blijft, heeft dit vaak een dodelijke afloop. Het gas veroorzaakt veel pijn, en wanneer de darmen gedurende 24 uur niet optimaal werken, is dit al levensgevaarlijk voor een konijn.

Bij deze symptomen, moet je met spoed naar de dierenarts gaan. Het konijn moet medicijnen krijgen tegen de pijn en om de darmen weer op gang te brengen. Ook is het belangrijk om het konijn warm te houden. Het buikje masseren kan de darmen helpen weer goed op gang te komen. Het konijn moet blijven eten dus dwangvoeren met vezelrijk voedsel is noodzakelijk, zolang er natuurlijk geen verstopping is! Vraag dit goed na bij de dierenarts. Let er ook op dat het konijn voldoende drinkt. Bied eventueel hooithee aan.

Raadpleeg gauw een gespecialiseerde dierenarts bij afwijkend gedrag van knaagdieren of konijnen.

Share
error: Content is protected !!