Wat te doen met de energie van je hond met zulk hondenweer?

Wat te doen met de energie van je hond met zulk hondenweer?

_mg_3128Heb jij ook zo’n hond die energie heeft voor 5? Een hond, die wat je ook doet, altijd nog klaar staat om achter de bal aan te rennen, lekker te worstelen of opnieuw te vertrekken voor een stevige wandeling?

Sommige honden o.a. herders hebben erg veel energie en vervelen zich al snel met dit weer. Baasjes en ook sommige honden vinden het vaak minder fijn om naar buiten te gaan, wanneer het zo regent. Lekker buiten spelen, apporteren en rond crossen zit er met dit weer ook niet altijd in. Veel honden kunnen wat lastig worden als ze meer binnen moeten zitten en weten niet wat ze moeten doen met hun opgestapelde energie. Wat kan je dan wel doen binnen met je hond, om die verveling tegen te gaan?

Ik zal wat spelletjes en oefeningen uitleggen, die je makkelijk binnen kan doen. Zo kan je gezellig samen met je hond bezig zijn, zonder dat jullie hiervoor naar buiten moeten in de gietende regen. Denk eraan, je kan je hond fysiek, maar ook mentaal moe maken. Zeker honden die houden van uitdagingen, hebben het soms nodig om mentaal moe gemaakt te worden. Zet die hondenhersenen aan het werk!

Leuk en best wel spannend om te doen zijn zoekspelletjes. Dit is vooral aan te raden bij honden die wat baldrift hebben, omdat je hun bal gaat verstoppen en het dus de bedoeling is dat ze hem zelf terug willen en kunnen vinden. In het begin zal je hond, al dan niet met lichte paniek, de kamer rondlopen en proberen zijn bal te zien. Het is echter beter als je hond zijn neus gaat gebruiken om zijn bal te vinden i.p.v. zijn ogen. Dit is een leerproces, dus verwacht niet dat je hond gelijk als een speurhond zijn bal zal opspeuren. Met Mika ben ik begonnen met eerst de bal ergens in het zicht te leggen, zodat ze snapte wat de bedoeling was. Vervolgens ging ik de bal verstoppen op plaatsen die meer uit het zicht waren bv. ergens op het aanrecht, zodat ze al op haar achterpoten moest gaan staan om hem te kunnen zien en pakken. Je kan de bal ook aan iemand anders geven, die hem onder zijn T-shirt kan verstoppen. Je kan de bal verstoppen in een kast, die je eventueel op een kier laat staan. Ook in een rugzak of onder een dekentje zijn leuke verstopplaatsen. Soms moet je hond dan wel 10 minuten of langer zoeken naar zijn bal, maar laat hem maar rustig doen. Ga niet wijzen waar de bal verstopt is, maar moedig je hond aan met het commando ‘zoek’. Als je hond de bal niet kan vinden, laat hem dan even aan je handen ruiken, zodat hij de geur van de bal weer kan oppikken. Verder zijn zoekspelletjes ook een goede manier om het commando ‘blijf’ te oefenen. Laat je hond ergens liggen en zeg ‘blijf’, terwijl je zijn bal gaat verstoppen. Zo kan hij niet zien waar je de bal verstopt.

Ook kan het leuk en handig zijn om de zelfbeheersing van je hond te trainen. Dit vraagt ook veel van zijn concentratie en het is bovendien vaak erg handig, als je hond zichzelf kan beheersen in situaties, waarin dat nodig is. Neem wat snoepjes of het favoriete speeltje van je hond. Zet je lekker samen met je hond op de grond. In het begin kan het het makkelijkste zijn om je hond te laten liggen als je deze oefening doet. Leg een snoepje of het speeltje voor je hond op de grond. Als hij dit wil pakken geef je het commando ‘nee’ of ‘wacht’. Je kan je hand tussen je hond en het snoepje of speeltje houden, als hij dit toch snel wil pakken. Als hij een tijdje rustig gewacht heeft, kan je hem het speeltje aanbieden of hem een snoepje geven. Soms kan het beter zijn om niet het snoepje te geven dat hij niet mocht pakken, maar een snoepje uit je andere hand te geven. Anders kan hij dat interpreteren als ‘ik mag het zo dadelijk wel pakken, dus waarom zou ik het niet gelijk al nemen?’ en werkt dit het leerproces eerder tegen.

img_3105Je kan de vorige oefening ook een stuk moeilijker maken. I.p.v. 1 speeltje neem je 2 speeltjes. Bedenk eerst een naam voor de speeltjes bv. bal en knuffel. Leg beide speeltjes voor je hond op de grond en geef hem het commando ‘wacht’. De bedoeling is dat wanneer je ‘bal’ zegt, hij de bal neemt en wanneer je ‘knuffel’ zegt, hij de knuffel neemt. Oefen eerst op maar 1 van de 2. Laat hem bv. steeds de bal nemen, zodat hij het woordje ‘bal’ goed aan de bal kan linken. In het begin kan het helpen om aan te wijzen wat hij moet pakken. Als hij het goede voorwerp pakt, dan beloon je hem uitbundig. Prijs hem met een hoge stem en speel even met het speeltje. Vraag hem vervolgens om los te laten en doe de oefening weer opnieuw. Wanneer hij het foute voorwerp neemt, zeg je streng ‘nee’, vraag hem om het weer los te laten en start opnieuw. Je kan deze oefening nog verder uitbreiden door steeds meer voorwerpen toe te voegen.

img_20160822_133331Honden die niet weten wat te doen, kunnen al wel eens vervelend gaan doen. Echter is niets doen voor een hond ook een soort van taak. Je kan er dus op trainen om je hond te laten liggen op dezelfde plek. Op een dekentje, in zijn mand, op een kussen,… Geef hem het commando om te gaan liggen en zeg opnieuw ‘blijf’. In het begin zal je hond misschien snel weer opstaan en rond gaan lopen, maar dan stuur je hem weer naar zijn plekje en geef je opnieuw het commando blijf. Ook al moet de hond maar liggen, dit vraagt toch wat van zijn concentratie, want hij doet niet zomaar zijn zin, maar hij heeft een opdracht nl. blijven liggen waar en zolang jij dat wil.

Je kan je hond ook helpen te ontspannen bv. door hem lekker te borstelen of door hem eens goed te masseren. Hierover komt later meer.

Binnen kan je ook goed de commando’s van je hond oefenen. Het is goed om die eens regelmatig op te frissen en zo nodig te perfectioneren. Ook is het leuk om nieuwe commando’s aan te leren. Leer je hond bv. om te blaffen op commando, om te kruipen, om een high-five te geven of bedenk zelf iets, waarvan je het leuk zou vinden als je hond dat zou kunnen.

Als je binnen wat ruimte hebt, kan je eens een hindernissenparcours bouwen voor je hond. Een bezem op 2 emmers om overheen te springen, een stoel om onderdoor te kruipen, een matje om op te liggen, plastic flessen om tussen te slalommen, de mogelijkheden zijn oneindig. Leid hem gecontroleerd door het parcours. Het is niet de bedoeling om zo snel mogelijk langs alle hindernissen te gaan.

Wat ook handig kan zijn om te oefenen zijn de handelingen voor een medische check up. Het is goed om deze dingen regelmatig te herhalen, aangezien veel honden dit niet erg fijn vinden. Open de bek en kijk naar de tanden. Schijn eens met een lampje in zijn keel. Kijk eens in zijn oren. Check de poten en voetkussentjes. Kijk of je hond zich makkelijk laat oppakken, om bv. bij de dierenarts op tafel gezet te worden. Oefen op al deze dingen, zodat je hond gewend raakt aan deze handelingen. In de toekomst kan het wel eens handig zijn als je hond al deze dingen zonder enig probleem toelaat.

Sommige honden kunnen zich ook lekker bezig houden met een Kong, snackball of interactief speelgoed. Dit kan handig zijn, wanneer je even zelf geen tijd hebt om met je hond bezig te zijn. Wat ik ook wel eens doe is een soort van snoepjespuzzel maken voor Mika. Ik verzamel wat kartonnen doosjes van verschillende groottes bv. verpakkingen. In de kleinste doe ik wat snoepjes. Dan stop ik het kleinste doosje met de snoepjes in weer in een groter doosje en zo doe je verder. Niet in elk doosje doe je opnieuw snoepjes, sommige doosjes kan je ook gewoon leeg laten. Voor extra uitdaging kan je de doosjes ook dichtplakken met (papieren) plakband. Zo kunnen ze lekker die doosjes scheuren en slopen en dit lucht wel even op voor de meeste honden.

Denk er steeds aan om je hond goed te belonen als hij wat goed doet. Dit motiveert hem enorm en een positieve en vrolijke houding maakt het trainen extra leuk zowel voor jou als voor je hond.

Share
error: Content is protected !!