
Zelf een caviahok maken
Het is gemakkelijk om een kant-en-klare kooi voor je diertjes te kopen in de winkel, maar als je zelf een beetje handig bent (of als je, zoals mij, iemand kent die handig is en die je wilt helpen) is het soms extra leuk om zelf een verblijf te knutselen. Een coole caviaflat of een echt meubel, helemaal zoals je het zelf mooi en handig vindt. Zo heb ik voor mijn cavia’s Charlie en Moos een nieuw hok gemaakt, met hulp van mijn handige opa. Ik zal jullie even uitleggen hoe ik te werk ben gegaan en waarmee ik rekening heb gehouden. Eerst zal ik nog de voor- en nadelen op een rijtje zetten.
Leuke Link: Hooi en Hooiruiven
De voordelen van een eigen hok maken
Je kan het helemaal bouwen en inrichten zoals je zelf wilt, afgestemd op de behoeftes van je cavia’s en van jezelf. Als je nog wat materiaal hebt dat je kan hergebruiken, dan hoeft het helemaal niet duur te zijn om zelf iets te bouwen. Je kan ervoor zorgen dat het verblijf mooi past in de woning en de kamer waar het komt te staan. Een zelf gemaakt hok is vaak uniek en echt iets om trots op te zijn.
De nadelen van een eigen hok maken
Een eigen hok bouwen vereist een goede planning en natuurlijk ook wat handigheid. Je moet eerst bedenken hoe je wil dat je hok er gaat uitzien, wat je allemaal nodig hebt, hoeveel dat allemaal gaat kosten en dan komt het bouwen zelf nog. Bovendien kruipt er meestal best wat tijd in. Ook hangt er vaak een prijskaartje aan het zelf bouwen van een kooi. Je moet de nodige materialen aankopen en misschien zelfs wel dingen op maat laten maken. Als je echter (zoals mij) wat materiaal kan recupereren dat toch maar ergens ligt te verstoffen, kan dit mooi de prijs wat naar beneden halen.
Eerst nadenken, dan pas doen
Voor je begint met aankopen doen en het bouwen zelf, moet je natuurlijk even nadenken over hoe je wil dat je hok er gaat uitzien (maak zonodig eerst een schets), waarvan je wil starten (bv. een bureau, een kast,…), wat je allemaal nog kan vinden aan spullen die je gratis kan gebruiken en wat je nog allemaal moet kopen, welke materialen je wil verwerken in het hok (bv. hout, plexiglas, schroefjes, lijm,…). Neem zeker ook eens een kijkje op internet. Daar kan je vaak ook leuke ideetjes vinden.
Denk goed na over hoe groot het hok moet worden (hoeveel cavia’s gaan erin wonen?). Wil je graag een verdieping (denk ook eens na of je cavia’s hier wel op durven gaan, de mijne doen dat namelijk niet), wat wil je als bodem gebruiken (best iets dat makkelijk schoon te maken is en geen vocht absorbeert bv. glas of plexiglas). Denk ook eens even over hoe je het hok wil inrichten. Er moet een slaapplekje zijn (of soms hebben cavia’s liever 2 slaapplekjes), een ruif voor het hooi, het waterflesje moet je ergens kunnen bevestigen (dit heb ik gewoon met een ijzerdraad gedaan).
Ikzelf wilde ook graag wat groen in mijn hok, iets dat de boel wat opfleurt, maar waar Charlie en Moos ook van kunnen eten. Zo heb ik gras, peterselie en rucola geplant in zware bakjes die ze niet kunnen omduwen. Vetplantjes zijn ook leuk om je hok mee te versieren en ze vragen bovendien weinig verzorging, maar zorg dan wel dat je cavia’s er niet bij kunnen (zet ze bv. op het dak van hun huisje). Ik heb ook een miniserre met plantjes speciaal voor mijn cavia’s. Dit is niet veel werk en ik vind het erg leuk.
Aankopen doen
Als je een idee hebt van hoe je hok er gaat uitzien en je een beetje het te besteden budget hebt geschat en eventueel een prijslijst gemaakt hebt, kan je naar de winkel gaan om al de nodige spullen te kopen. Vergelijk best ook de prijzen bij verschillende winkels. Vaak kan dat ook weer wat euro’s verschil maken.
Als je graag een echt meubel bouwt, dan zoek je best eerst naar een meubel dat de basis van je hok wordt. Je kan eens kijken op je zolder, op tweedehands sites of in de kringloopwinkel. Je kan natuurlijk ook altijd eens binnenspringen bij Ikea. Meubels die goed kunnen dienen zijn o.a. bureaus, tafels, kasten enz.
Ik heb een bureau gekocht in de kringloopwinkel, daarbovenop hebben we nog met planken het eigenlijke hok gebouwd, zodat de cavia’s eigenlijk lopen op het tafelblad. Ik heb gekozen om 1 kant, nl. de voorkant, met glas te doen.
Waar moet je nog op letten?
Er zijn nog wat dingen waar je op moet letten i.v.m. de veiligheid. Het glas en de ommuring van je hok, maak je best zo’n 25 cm hoog. Dit om te voorkomen dat je cavia’s eruit kunnen vallen of springen (heus niet alle cavia’s zijn springers, maar toch zou ik 20 cm als een absoluut minimum nemen, liever nog wat hoger). Plaats geen dingen waar ze kunnen op klimmen vlak bij de rand. Let er ook op dat er niets zwaars kan omvallen en dat ze nergens kunnen komen klem te zitten.
Cavia’s zijn knaagdieren, dit houdt in dat ze graag hun tandjes overal inzetten. Gebruik dus zoveel mogelijk natuurlijke producten (bv. hout). Als je verf gebruikt, kies dan voor verf op waterbasis.
Het is ook handig als je een kastje hebt of plastic boxen die je bv. onder het hok kan plaatsen, om al de spulletjes van je cavia’s in op te bergen.
Download hier dit handig stappenplan om zelf een caviahok te bouwen!
Vind alles voor je cavia’s op
zooplus.nl
Kijk hier hoe Charlie en Moos voor het eerst hun nieuwe hok ontdekken!