Honden en verharen

Honden en verharen

Mika is nu, net als zoveel andere honden, weer volop aan het verharen. Al dat verharen is niet enkel voor ons vervelend, maar onze honden kunnen er soms ook flink last van hebben. In dit artikel vind je uitleg over de vacht van honden en de verharing en verder ook wat tips om de ruiperiode iets aangenamer te maken voor mens en dier.

Soorten vacht en hun functie
Er bestaan 2 soorten vacht: een enkele vacht, die bestaat enkel uit ruwe dekharen (bv. Boxers) en een dubbele vacht, die bestaat uit een zachte ondervacht (onderwol) en ruwere dekharen (bv. Husky’s). Dieren met een enkele vacht verliezen tijdens het verharen hun korte, stekelige dekharen, terwijl dieren met een dikke ondervacht voornamelijk zachte, wollen plukken haar verliezen.

Leuke Link: Borstels voor je hond

De vacht van dieren biedt hen in de eerste plaats bescherming tegen de kou, regen, wind, vuil, scherpe dingen die hun huid zouden kunnen verwonden, beten van andere dieren,…
Verder helpt de vacht ook bij de communicatie: honden kunnen hun nek- en rugharen omhoog zetten wanneer ze bang, boos, opgewonden, onzeker,… zijn of wanneer ze anderen willen imponeren. Het is een groot onderdeel van de lichaamstaal en het zorgt ervoor dat ze er groter uitzien dan ze eigenlijk zijn.

Leuke Link: Snacks voor je hond

De Rui
De rui of het verharen is de periode waarin de hond van vacht wisselt. Deze periode gaat vaak gepaard met veel haarverlies en vaak ook de bijhorende jeuk. De oude haren komen los en vallen uit. De nieuwe haren zorgen voor de nieuwe vacht. De losse haren vind je overal: op je hond, op de grond, op je kleding en op je meubels. Vaak hebben honden tijdens het verharen ook wat last van een schilferige of droge huid. Als dit enkel tijdens het verharen is, hoef je je hierover geen zorgen te maken.
De meeste honden verharen 2 keer per jaar. Wanneer het warmer wordt en de hond begint te verharen, meestal in Maart, April en Mei, dan spreekt men van de lenterui. Wanneer het weer kouder wordt en de hond zijn warme wintervacht gaat aanmaken, zo rond September, Oktober, November, dan spreekt met van de herfstrui. Echter verharen niet alle hondenrassen, zo verharen o.a. Poedels helemaal nooit. 

Waarom verharen?
Verharen bij honden is eigenlijk de vacht afstemmen op de buitentemperatuur. Mensen kleden zich warmer in de winter en luchtiger in de zomer. Kort door de bocht werkt de vacht van honden ook zo. Een hondenvacht heeft echter een isolerende werking en werkt dus niet enkel als een warme jas. In de zomer houdt het de huid ook koel (weliswaar in mindere mate dan het warm houden in de winter) en beschermt het tegen UV-straling van de zon.

Borstelen, kammen en plukken bij verschillende vachttypes
Het borstelen of kammen van de vacht heeft wel wat voordelen. Je verwijdert in de eerste plaats de loszittende haren, hoe meer haren in je borstel, hoe minder haren doorheen je huis en hoe minder jeuk de hond heeft. Ook is een goede borstelbeurt goed voor de doorbloeding. Sommige honden vinden het erg fijn, anderen dan weer helemaal niet, maar het is hoe dan ook een goede manier om je hond te laten wennen aan aanrakingen over zijn hele lichaam. Het kan zo ook jullie vertrouwensband versterken. Wanneer je hond het borstelen echt onaangenaam vindt, kijk dan eens of je wel de goede soort borstel of kam gebruikt en niet onnodig aan de nog vastzittende haren trekt. Je kan altijd een bezoekje brengen aan een hondentrimmer, als je zelf niet goed weet hoe je de vacht van je hond moet verzorgen.

Kort- en gladharen (Boxers, Weimaraners, Beagles, Whippet, Mopshond, Bulldog,…) hebben geen ondervacht. Voor dit type vacht kan je een zachte borstel gebruiken. Dit soort honden borstel je best niet te vaak tijdens het verharen. Te veel borstelen kan net een averechts effect hebben.

Kortharige honden met ondervacht kan je vaak goed borstelen met een borstel. Meestal is een kam niet nodig. Er bestaan borstels met rubberen noppen, waar de haren goed in blijven zitten, zodat ze niet door heel de kamer vliegen, deze vind ikzelf het handigst. Ook zijn er borstels te koop met ijzeren draadjes met plastic bolletjes op de topjes. Verder zijn er nog borstels met haren van kunststof of zelfs natuurlijke haren, gemaakt van everzwijnhaar. Honden met dit soort vacht hoef je meestal niet vaak te borstelen, tenzij in de rui periode. Borstel ze dan ook zeker niet te vaak, 1-2 keer per week is meestal wel voldoende.

Voor langharige honden gebruik je best een borstel met ijzeren haakjes, ook wel een Slicker Brush (plukborstel) genoemd of een kam. Wanneer honden een dikke ondervacht (Husky, Tervuerense Herder, Collie…) hebben zijn slickerborstels vaak het handigst. Deze honden zijn ook makkelijk te plukken. Dat doe je gewoon met je handen. De haren die al los zitten, zitten vaak in plukjes en zijn meestal iets lichter van kleur, deze kan je makkelijk uit de vacht trekken. Langharige honden zonder dikke ondervacht (Yorkshire Terriër, Shih Tzu, Cockerspaniël,…) kan je goed kammen met een kam van kunststof of ijzer. Voor de dunner behaarde plekken zoals de kop, oren, liezen,… kan je een zachte borstel gebruiken, dat is vaak fijner voor de hond.

Supplementen
In de eerste plaats is een goede gezondheid en een goede voeding belangrijk om het verharingsproces goed te laten verlopen. Je kan zelf echter nog wat helpen. Supplementen als schapenvet en zalmolie staan bekend om hun vachtverbeterende eigenschappen. Het kan ervoor zorgen dat de verharing sneller achter de rug is en bovendien gaat de vacht er mooi van glanzen. Zelfs voor het spijsverteringskanaal heeft het voordelen. Olijfolie en lijnzaadolie worden ook wel eens ingezet om de kwaliteit van de vacht te verbeteren. Je kan wat olie toevoegen aan het voer van je hond. Schapenvet is ook verkrijgbaar in vaste vorm, dan kan je het gewoon geven als een snoepje. Er zijn ook vitamines te koop, ter ondersteuning van een gezonde vacht.

Problemen
Wanneer je hond het hele jaar door last heeft van overmatig verharen of haaruitval, dan maak je best eens een afspraak bij de dierenarts. Sommige ziektes, allergieën, parasieten, vitaminetekorten, een slechte voeding en stress zorgen namelijk ook voor haaruitval.

Wat doen jullie bij de verharing van je hond?
Share
error: Content is protected !!