
Denk erom, de teken komen er weer aan! (nuttige tips en links)
Nu het weer warmer wordt, krijgen we ook weer meer last van ongedierte zoals vlooien, luizen, mijten en teken. Zowel mensen als dieren kunnen last krijgen van deze kleine wezentjes. Vlooien en luizen zijn erg vervelend omdat ze jeuk veroorzaken, maar teken kunnen ook echt gevaarlijk zijn. Zij kunnen namelijk gevaarlijke ziektes overbrengen zoals o.a. Lymeziekte, Babesiose (vooral bij dieren) en FSME (Frühsommer-Meningoenzephalitis).
Daarom is het belangrijk om je hond of kat goed (preventief) te beschermen. Controleer jezelf en je hond ook goed na een wandeling op een plek waar teken kunnen voorkomen (bos, hoog gras,…). Teken bijten zich vaak vast in warme plaatsjes zoals de nek, oksel, lies enz, maar ze kunnen overal op het lichaam voorkomen. Wanneer een teek zich net heeft vastgebeten is ze nog erg klein, maar na een tijdje wordt ze groter doordat ze het bloed van haar gastheer opzuigt. De teek voelt dan als en klein bultje en kan verschillende kleuren hebben (bv. bruin, zwart, grijs,…).
Hoe verwijder je een teek?
Als je een teek opmerkt bij je hond of kat, verwijder je die best zo snel mogelijk met een speciaal hulpmiddel of als je de techniek beheerst, eventueel met je vingers (maar beter van niet).
Ik raad iedereen aan om een tekenpincet of tekenhaakje in huis te hebben, dit kost namelijk niet veel en dan heb je hem in ieder geval als het eens nodig is.
Je dient een teek steeds voorzichtig te verwijderen. Je mag hem namelijk niet beschadigen, want dan zal hij zijn maaginhoud legen in zijn gastheer, waardoor de kans op besmetting veel groter wordt.
Pak de teek vast met het tekenpincet (of ander hulpmiddel voor het verwijderen van teken) zo dicht mogelijk bij de huid van je huisdier en trek haar heel voorzichtig met een rechte beweging (tenzij anders vermeld) uit de huid. Sommige bronnen zeggen ook dat het beter is om de teek steeds met een draaiende beweging te verwijderen, maar hier is nog niet echt duidelijkheid over aangezien beide methodes succesvol kunnen zijn. Het beste is natuurlijk wanneer u de teek volledig kan verwijderen in 1 keer, maar als het kopje van de teek afbreekt en blijft zitten, kan dit meestal geen kwaad. Deze zal vanzelf uit de huid zweren zoals bv. een splinter. Ontsmet het wondje en je tekenpincet nadat je de teek verwijderd hebt.
Ook na het verwijderen van de teek moet je nog goed opletten
Noteer goed waar en wanneer je de teek voor het eerst hebt opgemerkt. Deze info kan handig zijn wanneer er toch een besmetting is opgetreden en het is bovendien handig om de plek van de tekenbeet ook na het verwijderen van de teek nog een tijdje goed in het oog te houden. Symptomen van besmetting kunnen ook pas later optreden. Als je huisdier onlangs een tekenbeet heeft gehad en je merkt enkele symptomen (bv. sloomheid, koorts, stram lopen,…) of andere veranderingen aan hem op, breng dan een bezoek aan je dierenarts.
Preventie
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Net als de hulpmiddelen om een teek te verwijderen, zijn er verschillende middeltjes te verkrijgen om tekenbeten (en andere parasieten) te voorkomen. Er bestaan pillen (vraag hiernaar bij je dierenarts), druppels, halsbanden, sprays en natuurlijke producten ter preventie van parasieten. Iedere hond is uniek en zo kan ik dus niet zeggen wat het beste hulpmiddel is voor jouw hond, dit verschilt namelijk weer van dier tot dier. Als je twijfelt over welk product je het beste kan gebruiken, kan je altijd eens contact opnemen met je dierenarts.
Zoek je nog producten tegen parasieten, neem dan zeker eens een kijkje op volgende websites: