Je hond uitlaten tijdens Oudjaar en andere Oudjaarstips
In dit artikel zet ik nog eens de tips om je hond veilig uit te laten tijdens Oudjaar op een rijtje. Ook vind je hier nog enkele andere tips om Oudjaar zo aangenaam mogelijk te maken voor je trouwe viervoeter.
1. Plan je wandelingen vroeger op de dag
Zorg dat jullie goed gewandeld hebben ’s morgens, ’s middags en in de vroege avond. Zo vermijd je dat je nog moet wandelen wanneer er al vuurwerk wordt afgestoken en als je hond gedurende de dag voldoende beweging heeft gehad, zal hij ’s avonds ook moe en rustiger zijn.
2. Mijd plaatsen met een groot risico op harde knallen
Op Oudjaar vermijd je best drukke plaatsen. Mensen kunnen hier al eens met knallende dingen gooien en sommigen vinden het helaas erg grappig om zo honden te laten schrikken en hen mogelijk een trauma te bezorgen.
3. Wees voorzichtig, ook al heeft je hond (nog) geen problemen met vuurwerk.
Het is aan te raden om goed op te letten dat je hond geen onnodig risico loopt, ook al is hij nu helemaal niet bang van vuurwerk. 1 negatieve ervaring kan genoeg zijn om je hond een trauma te bezorgen voor de rest van zijn leven.
4. Zorg dat je hond niet kan ontsnappen wanneer hij angstig wordt
Als je gaat wandelen (ook al is dit overdag of in de vroege avond), zorg er dan voor dat je een stevige halsband of een ontsnappingsproof tuig hebt (of combineer beide). Laat je hond niet loslopen. Ook honden die altijd goed luisteren als ze los zijn, kunnen er zomaar vandoor gaan als ze schrikken. Honden die schrikken en in paniek raken, kunnen vluchtgedrag vertonen en zich zelfs los worstelen uit hun halsband of tuig. Check nog eens goed de sluitingen van je halsband en tuig, check de haak van je leiband en controleer op zwakke plekken. Indien je je leiband, haak of sluiting niet volledig vertrouwt, kan je deze versterken met een extra karabijnhaak. Je kan eventueel nog een adreskokertje of tag met je gegevens aan de halsband bevestigen. Dit is een zeer grote hulp als je hond eens zou weglopen.
5. Nog even in de tuin
Vlak voor de knallen beginnen, kan je hond eventueel nog in de tuin zijn behoefte doen als dit nodig is.
6. Je hond laten wennen aan knallen
Als je je hond graag wil laten wennen aan knallen, kan je hem mee naar buiten nemen en lekker spelen, terwijl je het vuurwerk zelf negeert. Let er wel altijd op dat hij geen negatieve ervaringen opdoet en dat je dus altijd de situatie onder controle hebt. Oefenen bv. in je eigen tuin, dit is een veilige omgeving. Dit is vooral een tip voor puppies en jonge honden. Een hond die al bang is van vuurwerk, zal alleen maar banger worden als je hem mee naar buiten neemt dan.
7. Blijf zelf rustig
Doe alsof er niks aan de hand is en blijf vooral zelf rustig. Als je hond bang is, mag je hem steunen. Negeren is niet nodig, maar overdreven troosten is ook niet goed. Je kan je hond afleiden met speeltjes, een denkspelletje of een snack.
Nog wat tips voor binnen op een rijtje:
1. Sluit de gordijnen of rolluiken.
2. Zorg ervoor dat alle uitgangen naar buiten goed gesloten zijn.
3. Creëer een veilige plek voor je hond (ook al is dit op een vreemde plaats).
4. Laat je hond ruim op voorhand nog even uit of in de tuin.
5. Voorzie afleiding in de vorm van een snack, (kauw)speeltje, Kong, denkspelletje,…
6. Zorg voor rustige muziek, die de aandacht van de knallen afleidt.
Koop het digitale Chilldogz album via Itunes voor slechts 1,49 euro en help je hond ontspannen tijdens de feestdagen.
Rustgevende geluiden en een kalmerende hartslag stellen je hond gerust.
Meer info
7. Wees er voor je hond, zonder hem overdreven te troosten.
8. Dwing je hond niet om naar buiten te gaan of om te eten, als hij dit niet wil.
9. Bij overdreven angsten of gedragsproblemen, raadpleeg een dierenarts of gedragsdeskundige.
10. Overleg met uw dierenarts voor u kalmerende medicatie toedient.