Hondenmens of kattenmens?

Hondenmens of kattenmens?

Veel mensen weten al van kinds af aan of ze zich meer aangetrokken voelen tot honden of tot katten. Meestal hebben mensen wel een voorkeur en komt het niet zo vaak voor dat iemand zich even hard verbonden voelt met katten als met honden. Hoe ontstaat deze voorkeur nu en wat bepaalt dit mee?

Jeugd

In de eerste plaats spelen de dieren, waarmee mensen zijn opgegroeid, vaak een bepalende rol. Iemand die opgroeide met honden om zich heen, zal vaak later ook zelf een hond kopen. Dit gaat natuurlijk ook op voor katten.
Ook de opvoeding speelt een rol. Als ouders bepaalde angsten hebben, geven ze die vaak door aan hun kinderen. Wanneer bv. de mama van meisje X vroeger gebeten is door een hond, zal ze waarschijnlijk haar dochter niet toestaan een hond te benaderen, uit angst. De mama wil haar kind beschermen en zou zo (onbewust) haar angst voor honden kunnen overdragen op haar dochter.
Ook kunnen ouders dieren vermijden uit meer praktische redenen, zoals bv. een allergie. Zo komen de kinderen niet in contact met dieren en dit zou er ook voor kunnen zorgen dat ze zich in hun latere leven minder aangetrokken voelen tot dieren.
Verder kunnen traumatische gebeurtenissen in de jeugd natuurlijk ook leiden tot het vermijden van bepaalde diersoorten in het latere leven.

Karakter

Katten en honden verschillen erg van elkaar op meerdere vlakken o.a. gedrag, karakter, ingesteldheid op de mens, energie,…
Daarom is het ook logisch dat hun baasjes vaak sterk van elkaar verschillen.
Hondenmensen zijn vaak open en sociaal, trekken er graag op uit en hebben vaak moeite met een hele dag stilzitten. Ze houden van plezier maken en lekker spelen, zeggen al sneller wat ze denken en kunnen vaak erg uitbundig zijn (dit vinden andere mensen soms storend), maar ze zijn vaak ook gevoelig, ook al zou je dat op het eerste zicht soms niet zeggen, omdat ze zich soms wel stoerder voordoen dan ze eigenlijk zijn.
Kattenmensen zijn vaak wat afstandelijker en meer gesloten, zij kunnen meer genieten van rust en kunnen zich vaak beter ontspannen. Vaak zijn ze ook meer gefocust op zichzelf i.p.v. op de omgeving, iets waar hondenmensen het soms moeilijk mee hebben. Ze denken meestal eerst na voor ze wat zeggen en flappen er niet zomaar alles uit wat in hen opkomt. Kattenmensen ervaren natuurlijk ook emoties zoals hondenmensen, maar ze zullen die vaak wat meer voor zich houden. Ook verkiezen ze vaak lekker chillen op de bank boven actief de natuur intrekken, zeker als het dan nog eens regent.
Deze dingen gelden natuurlijk niet voor iedereen, sommige mensen kunnen zich goed vinden in deze beschrijvingen, terwijl anderen maar een paar dingen vinden kloppen of een hondenmens zich net meer kan thuis vinden in de beschrijving van een kattenmens.

Verwachtingen van een huisdier

De verwachtingen die iemand van een huisdier heeft en welke rol het dier binnen het gezin moet vervullen, speelt ook een grote rol. Wanneer je op zoek bent naar een maatje om van alles mee te ondernemen, dan is een hond de perfecte kameraad.
Wil je enkel wat gezelschap en vind je die vele wandelingen maar niks, dan is een kat meer geschikt.
Honden voelen mensen vaak net iets beter aan dan katten. Dit maakt hen meer geschikt als therapiedier, ook al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Als je iemand zoekt om het erf te bewaken, dan is een hond de meest logische optie.
Wanneer er echter muizen op zolder zitten, waar je graag vanaf wil, dan zal een kat de beste keuze zijn.
Zelfs mensen, die geen uitgesproken voorkeur hebben, zullen het toch vaak niet moeilijk hebben met kiezen tussen een hond of kat, als ze zich eens afvragen wat ze precies verwachten van hun nieuwe huisdier.

Of je nu een hond of een kat hebt, beide hebben hun voor- en nadelen.
Het houden van huisdieren is hoe dan ook goed voor de gezondheid, ongeacht welke diersoort je in huis haalt. Dieren aaien en knuffelen verlaagt de stress. Gezelschap van een huisdier is een goed middel tegen eenzaamheid en depressie. Kinderen, die opgroeien met huisdieren leren verantwoordelijkheid te nemen en zijn in hun later leven vaak zorgzamer en empathischer.

Laat je ons even weten wat op jou van toepassing is?
149 votes
Share
error: Content is protected !!