Geniet (weer) van wandelen met je hond

Geniet (weer) van wandelen met je hond

De laatste tijd zie je het steeds vaker. Mensen die hun hond uitlaten, maar helemaal niet met hem bezig zijn. Ze kijken de hele tijd op hun mobiele telefoon en zijn zich helemaal niet bewust van wat hun hond allemaal uitspookt. Honden vinden dit niet fijn, zij willen ook wel eens even al de aandacht. Zij willen ook dat hun baasje geniet van samen met hen buiten te zijn. Bovendien kan een onoplettend baasje soms ook voor problemen zorgen. Dit dan vooral wanneer honden loslopen. De hond trekt er dan in zijn eentje maar wat op uit en kan soms andere honden en baasjes gaan lastig vallen, terwijl zijn eigen baasje dit niet eens doorheeft. Dit is mij zelfs al eens overkomen in een gebied waar honden niet eens los mogen lopen. Wanneer je dan loopt met jouw hond mooi aangelijnd en er komt een woest blaffend hondje op je afgestormd zonder dat je het baasje zelfs maar ziet… Dat is voor niemand leuk.

Voor mens en dier is het belangrijk om elke dag lekker buiten te komen, je longen te vullen met zuurstof en wat zonlicht te absorberen. Vandaag de dag zijn er zoveel dingen die ons afleiden en die voorkomen dat we nog kunnen genieten van de simpele dingen. Door alle drukte om ons heen is het vaak moeilijk om rustig te ontspannen en te genieten van het hier en nu.

Een wandeling met je hond is 1 van die simpele dingen, die zowel jou als je hond tot rust kan brengen en tegelijkertijd ook nog gezond is voor jullie. Je kan het zelfs zien als een vorm van therapie. Wandelen verlaagt de stress, bij zowel mens als hond. Ook is samen ontspannen wandelen goed voor jullie band. Wanneer baasjes echter de hele tijd met andere dingen bezig zijn dan met hun hond, kan je dit niet echt quality time noemen.

Omdat ik merk dat veel mensen het hier (al dan niet bewust) toch moeilijk mee hebben zal ik wat tips geven om optimaal te kunnen genieten van en ontspannen tijdens een wandeling met je hond en het voor zowel jezelf als je hond aangenamer te maken.

Aandacht voor je hond, niet voor je telefoon
De belangrijkste stoorzender is natuurlijk de telefoon. Deze leidt je af en zorgt ervoor dat je niet meer geniet van de omgeving en van het samenzijn met je hond. Even op je telefoon kijken kan natuurlijk geen kwaad, maar wandelen met je telefoon in je hand gedurende de hele wandeling is niet echt fijn voor je hond en draagt ook niet bij tot een ontspannende wandeling. Als je een belangrijke oproep of e-mail verwacht, kan je je telefoon gewoon in je broekzak doen, dan hoor je het wel vanzelf als er meldingen binnenkomen. Ik zeg niet dat je best je telefoon thuislaat, je kan hem immers gebruiken om jullie leuke momenten op foto vast te leggen of om je GPS te raadplegen wanneer je eens een nieuwe route uitprobeert enz.

Maak tijd voor jullie wandelingen
Verder is het ook belangrijk dat je tijd vrij maakt voor een wandeling. Veel mensen kunnen niet elke dag uren wandelen met hun hond. Soms is het wandelen zelfs puur routine en gebeurt dit enkel maar ‘omdat het moet’. Daarom is het belangrijk om af en toe ook eens een wandeling in te plannen, zonder dat jullie je moeten haasten om op tijd terug te zijn. Geef je hond de tijd om rustig te snuffelen of laat hem eens de weg bepalen. Dieren merken het als je gehaast bent en dat is voor niemand ontspannend.

Bestudeer je hond
Kijk eens hoe je hond de omgeving in zich opneemt. Waarvan is hij onder de indruk? Welke geluiden en geuren vindt hij interessant? Wat maakt hem enthousiast? Waarop focust hij? Hoe reageert hij als hij andere honden en mensen ziet naderen? Hoe reageert hij op je stem? Als je op deze dingen let, dan leer je gelijk ook weer je hond beter kennen.

Toon je hond ook liefde tijdens het wandelen
Haal je hond regelmatig aan, roep hem bij je, geef hem een aai of een beloning. Je kan ook eens een rustmomentje houden tijdens een wandeling om even te knuffelen. Dit soort dingen vinden honden vaak erg fijn. Sommige honden vinden het ook leuk om tijdens het wandelen af en toe commando’s te krijgen en dan natuurlijk ook een beloning.

Kies voor een ontspannende omgeving
De omgeving waar je wandelt, kan ook een grote invloed hebben. Veel honden vinden de stad wat druk. Kijk eens of je in je omgeving geen stukje natuur hebt of zoek de rustigere gebieden op in je buurt. Je kan ook de auto of het openbaar vervoer nemen en rijden naar een bos of naar het strand. De natuur is hier mooier, de lucht is zuiverder, alles is er rustiger en je hond zal lekker kunnen genieten van al die geuren die anders zijn dan de geuren die hij gewend is.

Ga eens wandelen op een rustiger tijdstip
Soms kan het al heel wat rust scheppen als het gewoon minder druk is. Ga eens wandelen tijdens etenstijd, wanneer veel mensen binnen zijn. Tijdens de vroege en de late uurtjes is het vaak ook rustiger. Deze rustige momenten zijn ook handig als je je hond los wil laten lopen (in gebieden waar dit mag natuurlijk), maar als hij niet zo houdt van andere honden of als hij wat onzeker is of het loslopen nog moet leren.

Wees je bewust van je eigen lichaam.
Om te kunnen genieten van jullie wandeling is het ook belangrijk dat je zelf lekker kan ontspannen. Ontspannen wandelen is niet altijd even gemakkelijk. Probeer goed door je buik te ademen en let erop dat je je spieren zoveel mogelijk ontspant tijdens het wandelen. Draag natuurlijk ook comfortabele schoenen en kleding, want wandelen als je ergens pijn hebt is niet erg fijn.

Hier nog wat nuttige wandelaccessoires:

Snacktasje om snoepjes in mee te nemen.

Opvouwbare siliconen drinkbak voor onderweg.

Drinkfles met waterspender.

Handsfree jogging lijn om om je middel vast te maken.

Hondentuigen.

Riemen.

Beloningssnoepjes.

EHBO-kit voor dieren.

 

Share
error: Content is protected !!