Dieren en warmte

Dieren en warmte

Veel van onze huisdieren kunnen slecht tegen de warmte. Wanneer een dier het te warm krijgt kan dit soms zelfs levensbedreigend zijn. Daarom zal ik wat tips geven om je diertjes op warme dagen als deze wat verkoeling te bieden en zal ik ook even uitleggen waarop je moet letten als het zo warm is.

 

VERS DRINKWATER

Voor zowel honden, katten als knaagdieren en ook grotere dieren zoals paarden en boerderijdieren is vers water van levensbelang, zeker met warm weer. Zorg er dus voor dat je dier gedurende de hele dag kan drinken. Het beste is fris water, maar zorg dat het niet ijskoud is. Dit is namelijk net niet goed. De koude komt dan aan als een schok in het lichaam van je huisdier en dit verschil in temperatuur is voor hem niet gezond. Het is aan te raden om het water een paar keer per dag te verversen aangezien het al snel lauw zal worden in de warmte. Het is ook verstandig om water voor je hond (en voor jezelf) mee te nemen op een lange wandeling. Vermijd natuurlijk wandelingen op het heetste van de dag (12u. – 16u.).

 

HONDEN EN ACTIVITEITEN

Vermijd zware en intensieve activiteiten wanneer het erg warm is. Het is per hond verschillend wanneer het voor hem te warm is, maar laten we zeggen dat wanneer het warmer is dan 25 graden, het zeker niet slim is om intensief te trainen of lang te wandelen. Honden kunnen veel moeilijker hun warmte kwijt dan mensen. Honden kunnen enkel wat warmte kwijt raken door te hijgen en via hun voetzooltjes. Als jij het zelf al te warm hebt, ga er dan maar van uit dat je hond het zeker ook te warm heeft.

Honden (en andere dieren ook natuurlijk) kunnen oververhit raken en hier kunnen ze ook aan sterven. Ook honden die graag spelen moeten soms even ingetoomd worden, anders kunnen ze soms blijven doorgaan tot hun gezondheid er onder gaat lijden (flauwvallen, oververhitting, coma,…). Niet alle honden kunnen zelf hun grens stellen en daarom moet het baasje dan ingrijpen. Trainen, spelen en wandelen doe je beter op de koelere momenten van de dag nl. ’s ochtends of ’s avonds. Verder wordt asfalt erg warm voor hondenpootjes als de zon hierop schijnt (bij een temperatuur van 25°C kan asfalt al warmer worden dan 50°C!). De pootjes kunnen hier zelfs door verbranden en dit kan erg lelijke wondes achterlaten. Door het gevaar voor verbranding en doordat honden hun warmte kwijtraken via hun pootjes is het dus af te raden op een warm oppervlakte (asfalt, zand, sommige straatstenen,…) te wandelen op warme dagen. Kies dan beter voor een wandeling in het bos i.p.v. een wandeling in de duinen (water is natuurlijk wel erg verfrissend).

 

DIEREN IN DE AUTO

In een auto lopen de temperaturen erg snel op. Daarom kan het erg gevaarlijk zijn om een dier achter te laten in de auto. In de media gaat het vooral om honden die gered moeten worden uit een hete auto, maar geen enkel dier zou in een auto mogen blijven zodra de temperatuur boven de 20 graden gaat. Ik zou zelf aanraden om geen dier meer in de auto achter te laten vanaf 15 graden, wanneer de auto in de zon is geparkeerd. Waneer het buiten 20 graden is, dan is de temperatuur in de auto reeds na een half uur verdubbeld! Bij een buitentemperatuur van 26 graden is het na 10 minuten in de auto al 36,5 graden. Een raampje openlaten geeft niet voldoende verkoeling en dit is dus geen optie. Zowel een auto die in de schaduw staat als een auto die in de zon staat warmt op. Er is dus geen enkel excuus om een dier achter te laten in een auto wanneer het buiten warm is, tenzij wanneer de auto vanbinnen gekoeld wordt door een climate control systeem.

 

“VERHUIS” JE DIER

Soms is het beter voor je huisdier om hem tijdelijk in een koelere ruimte te laten verblijven. Op echt warme dagen kan je het hok van je knaagdieren of de bench of mand van je hond verhuizen naar een koelere kamer of naar de hal. Honden vinden het vaak erg fijn om ergens op koele tegels te liggen.

 

WATER ALS VERKOELING

Zwemmen biedt natuurlijk veel verkoeling tijdens warme dagen. Dwing je dier echter nooit in het water. Honden houden vaak wel van zwemmen (maar lang niet allemaal!), maar de meeste andere dieren houden niet van water. Zet zeker niet je cavia of konijn in het zwembad, want dit vinden ze absoluut niet fijn en het zou hen gevaarlijk veel stress kunnen bezorgen.

Je laat je hond best zwemmen in schoon water, in zeewater kan ook, maar let er wel op dat het zand erg heet wordt op warme dagen. Je kan ook thuis een zwembadje plaatsen voor je hond of spelen met de tuinslang of met een waterpistool. Denk er wel aan dat als je je hond actief laat apporteren of hem helemaal gek maakt met de tuinslang, dit er ook weer voor zorgt dat hij het warmer krijgt. Het rustig aan doen is ook met water nog steeds erg belangrijk.

 

ANDERE VERKOELINGSMIDDELTJES

Voor honden zijn er heel wat verkoelingsspullen te verkrijgen. Verkoelingsmatten, verkoelingsharnassen, verkoelingshalsbanden enz. Verkoelingsmatten kan je (meestal) ook gebruiken voor andere dieren dan honden. Katten en knaagdieren vinden zo’n mat soms ook wel aangenaam. Let er wel op dat er niets schadelijks inzit, aangezien knaagdieren hun tandjes wel eens in de koelmat zouden durven zetten. Coldpacks of gewoon een bevroren waterfles kunnen goed werken voor de kleinere dieren. Doe wel steeds een doek rond alles wat bevroren is. Dan kunnen je diertjes er veilig en aangenaam tegenaan of op liggen.

Een plantenspuit kan je ook gebruiken om je diertjes voorzichtig nat te sproeien (niet alle dieren vinden dit fijn, wees dus voorzichtig). Sproeien op de pootjes, in de nek, achter de oren en op de borst biedt een aangename verfrissing. Pas wel op dat je diertje niet schrikt van de spuit. Je kan ook wat water op je vinger doen en dan dit voorzichtig aanbrengen op die plekjes bij je diertje. Let goed op dat er geen water in de oogjes, oortjes en de neus komt.

 

JE HOND RUSTIG BEZIGHOUDEN MET WARM WEER

Wanneer het te warm is voor intensieve activiteiten kan je je hond wel op een verkoelende manier bezighouden. Je kan je hond een bad geven in de tuin, maak een ijsje voor hem, vul een emmer met water, snoepjes en wat speeltjes zodat hij alles eruit kan vissen, maak wat waterballonnen,…

 

CONTACTEER BIJ OVERVERHITTING JE DIERENARTS EN BEGIN ZELF GAUW MET HET KOELEN VAN DE HALS EN POTEN!

Nota: De honden op de foto zijn niet oververhit en verkeren allemaal in goede gezondheid. Honden die zelf niet voldoende rust en koelte opzoeken, dienen hierin door hun baasje begeleid te worden.

Share
error: Content is protected !!