Spike balletjes van Action: eindeloos plezier of levensgevaarlijk?

Spike balletjes van Action: eindeloos plezier of levensgevaarlijk?

Overlaatst las ik een toch wel erg negatief artikel over spike balletjes voor honden, die verkocht worden door Action. Het betreft balletjes met een doorsnee van circa 5 cm, gemaakt van TPR en voorzien van een pieper, die het voor honden een erg aantrekkelijk speeltje maakt. De klacht die de wereld werd ingestuurd ging als volgt:

img_20160924_145039“Rian kocht een aantal van de vrolijk gekleurde speeltjes voor haar 9 weken oude puppy Billy. Ze kreeg echter de schrik van haar leven toen Billy ineens begon te stikken. Rian probeerde te helpen, maar het lukte haar niet. In paniek snelde ze naar de dierenarts. Kleine Billy vocht voor zijn leven in de auto, het hondje werd steeds slapper. Uiteindelijk haalde de dierenarts iets groens uit het keeltje van de pup. Wat blijkt, het was een stukje van het balletje dat Rian voor het hondje kocht! Weer thuis aangekomen bekeek ze de balletjes allemaal eens grondig en ze kon uit alle balletjes een stukje trekken. Levensgevaarlijk dus! Billy heeft het overleefd, maar niet alle honden kunnen zoveel geluk hebben dat hun baas op precies het juiste moment in de buurt is! Deel dit bericht en red er een hond mee!” (bron)                                                                                                                                

img_20160924_154039Mijn eerste opmerking op bovenstaand artikel is dat ikzelf nog nooit problemen met deze balletjes heb gehad en dat ik ook nog honden ken die ook dagelijks met de spike balletjes spelen, maar nog nooit zichzelf ermee in gevaar hebben gebracht. Ik moet wel toegeven dat het is voorgevallen dat een stukje van de bal loskomt. Dit is het stukje waar de pieper aan bevestigd zit en dit is tevens het stukje waarin de puppy uit het artikel in aan het stikken was.

Los van het feit dat de pup erg veel pech had dat het stukje net in zijn keel terecht kwam en dan ook nog bleef vastzitten, wil ik toch nog even zeggen dat puppy’s steeds nieuwsgierig zijn, van alles in hun bekje willen nemen en steeds op onderzoek uittrekken. De taak van het baasje is echter om de puppy goed in het oog te houden en hem te behoeden voor mogelijke gevaren, aangezien hij zich er zelf vaak niet van bewust is. Zo kan een puppy bv. ook splinters in zijn keel krijgen door te kauwen op een stok.

Baasjes dienen de risico’s voor hun pup te beperken, voorkomen is altijd beter dan genezen. Men kan de pup ook leren om op een goede manier om te gaan met ‘gevaarlijke’ speeltjes of de speeltjes puppy-proof  maken. Zo kan men het stukje van de spike balletjes dat snel loskomt zelf losmaken op voorhand, zodat de hond dit al zeker niet meer per ongeluk kan inslikken.

In hoeverre speeltjes gevaarlijk kunnen zijn hangt ook erg af van het karakter en speelgedrag van de hond. Sommige honden slopen graag en houden ervan om alle speeltjes in zo klein mogelijke onderdelen te ontleden. Dit kan natuurlijk zorgen voor verstikkingsgevaar.

Verder is het ook handig om regelmatig de speeltjes te controleren. Zijn er misschien scherpe stukjes ontstaan door het kauwen of zijn er onderdelen van een speeltje losgekomen?

img_20160924_145216Ik snap best dat het baasje in kwestie deze spike balletjes niet meer aanschaft na zo’n negatieve ervaring, maar toch wil ik benadrukken dat ieder baasje verantwoordelijk moet zijn voor zijn eigen hond. Hier was het een balletje dat een hondenleven in gevaar bracht, een andere keer is het een stok of een touw en ga zo maar door. In plaats van alle schuld nu toe te schuiven op het spike balletje van Action, zou ik baasjes willen aanraden om ervoor te zorgen dat zij weten wat te doen wanneer hun hond dreigt te stikken. Daarom heb ik hierover ook een artikel geschreven.

Om even dit artikel samen te vatten: koop gerust de spike balletjes van action, nog steeds meer honden hebben dagelijks plezier van deze balletjes dan dat er honden zijn die zich ermee in de problemen werken. Hou wel steeds je hond goed in de gaten en zorg ervoor dat je over de kennis beschikt om je hond snel te kunnen helpen in geval van verstikking.

Share
error: Content is protected !!