EHBO: wat als je hond dreigt te stikken?

EHBO: wat als je hond dreigt te stikken?

Verstikking kan voorkomen bij zowel puppy’s als bij volwassen honden. Het kan verschillende oorzaken hebben: een speeltje of een stuk hout dat in de keel is geschoten, een allergische reactie, een insectenbeet op de tong,…

– Het is altijd handing om een EHBO-kit in huis te hebben! – (klik)

_mg_2991Een verstikking is ernstig en kan de dood als gevolg hebben. Daarom is het steeds belangrijk om zelf uw hond te hulp te schieten, want vaak is er niet voldoende tijd om naar de dierenarts te gaan. Wanneer u merkt dat uw hond moet hoesten, probeert te braken, moeite heeft met ademhalen, een blauwe tong krijgt of zelfs buiten bewustzijn raakt, moet u gauw handelen.

Eerst en vooral is het belangrijk om zelf rustig te blijven, denk aan uw eigen veiligheid en wees u ervan bewust dat uw hond anders kan reageren dan normaal als hij in paniek is. Wanneer de hond aan het hoesten is, kan u hem best eerst even de kans geven om zelf het voorwerp uit proberen te hoesten. Vraag aan iemand anders om de dierenarts of dierenambulance alvast te bellen.

Probeer eerst uw hond te kalmeren en let erop dat u zelf ook rustig blijft. Vervolgens opent u de bek van het dier. Doe dit door over de neus heen met uw hand de bovenkaak vast te nemen en de lippen van de hond naar binnen, over zijn tanden te duwen. Zo zal hij niet zijn tanden op elkaar klemmen en zijn uw vingers ook veilig voor de tanden. Met uw andere hand trekt u de onderkaak naar beneden. Kijk in de keel of u het voorwerp ziet zitten en probeer het vervolgens met uw vingers of een tangetje rustig eruit te nemen.

Wanneer u het voorwerp niet ziet zitten kan u proberen de hond stevig op de rug, tussen de schouderbladen te slaan om zo het voorwerp los te krijgen. Als dit geen succes heeft kan u de hond ondersteboven houden en proberen het voorwerp uit de keel te schudden. Wanneer ook dit niet werk, moet u de Heimlichprocedure toepassen. Til uw hond met zijn rug tegen uw borst of buig u langs achter over hem heen. Sla uw armen om zijn buik, maak een vuist en druk krachtig, net achter de ribben, richting zijn kop. Herhaal dit een paar keer mocht dat nodig zijn.

Mocht dit nog niet werken en stopt het dier met ademen dan moet u onmiddellijk starten met mond- op neusbeademing en hartmassage (lees artikel reanimatie).

Wanneer u het probleem verholpen hebt, is het aan te raden alsnog naar de dierenarts te gaan. Deze kan controleren of de hond wel degelijk weer helemaal oké is en nakijken of hij niet gekwetst is geraakt in de bek of keel.

Het is belangrijk dat u als baasje uw hond bij een ongeval steeds EHBO kan toedienen, daarom is het aan te raden een EHBO cursus voor honden te volgen.

Share
error: Content is protected !!