Veilig in het donker

Veilig in het donker

Nu het opnieuw vroeger donker wordt, is het extra belangrijk om goed zichtbaar te zijn tijdens een wandeling met je viervoeter. Dit geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hond. Jullie hoeven er niet als een versierde kerstboom bij te lopen, maar wat fluo en reflectie kan al veel verbetering brengen.
In de eerste plaats is het belangrijk dat jullie goed zichtbaar zijn voor anderen. Maar ook wanneer jullie in rustige gebieden wandelen, waar jullie niemand tegenkomen, is verlichting aan te raden. Als je hond losloopt, blijft hij zo ook zichtbaar voor jou, wanneer hij even wat verder afdwaalt.

GROOT AANBOD
Er zijn verscheidene producten op de markt om jullie zichtbaarheid in het donker te verbeteren. Denk maar aan reflecterende of lichtgevende halsbanden en riemen, verschillende soorten lampjes, speciale harnassen, fluo-jasjes,… En dit is dan nog maar enkel voor honden. Voor mensen zijn er reflecterende armbanden, lampjes,…
Niet elk product is voor elke hond even geschikt. Zo is een lampje aan een hanger vaak beter zichtbaar bij een langharige hond, dan bv. een lichtgevende halsband (tenzij je de halsband los kan rond hangen, je koopt hem dan best een maatje groter).
Ook moet je kijken naar de voorkeuren van je hond. Als je hond nog nooit een tuigje droeg, zal hij het misschien niet zo fijn vinden om ineens een lichtgevend tuig te moeten dragen. Hij is dat namelijk niet gewend. Hier kan een lichtgevende halsband dan een betere uitkomst bieden.

TIPS VOOR EXTRA VEILIGHEID
Wanneer je wandelt op een baan, waar ook auto’s en fietsers rijden, is het extra belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Anders kan dit gevaarlijke situaties veroorzaken. Zorg ervoor dat je het aankomend verkeer altijd kan zien. Loop aan de linkerkant van de weg, zoals de wet het voorschrijft.
Als je een lichtgevende of reflecterende armband draagt, draag je die best om je rechterarm. Dit is de kant waar de auto’s je passeren.
Wanneer je overweegt om kleding met reflectie te kopen, is het belangrijk dat er zowel vooraan als achteraan reflecterende elementen zijn aangebracht. Is er ook reflectie op de mouwen? Dan is dit zeker een pluspunt.
Voor de handige Harry’s onder ons is het zelfs mogelijk om zelf je kleding te voorzien van reflecterende elementen, d.m.v. naaien, stikken of met reflecterende stickers.
Bandjes zijn een gemakkelijke, snelle en goedkoper manier om jezelf zichtbaar te maken. Vaak zijn deze bandjes gemaakt van een elastische, fluo-gele stof, met een reflectiestrook erop gestikt. Je hebt natuurlijk ook de ‘reflecterende snap armbanden‘.
Sommige tuigen, waaronder het Julius K-9 tuig, zijn voorzien van elastische lusjes. Hier kan je een kleine zaklamp in bevestigen. Dit kan erg handig zijn, maar let op dat de lamp steeds naar achter schijnt. Wanneer de lamp naar voren gericht is, kan dit het zicht van je hond belemmeren en dat vinden ze niet fijn.

Hoe maken jullie je zichtbaar in het donker? (meerdere antwoorden mogelijk)

 

 

Share
error: Content is protected !!