Kattenkruid: drug voor katten
Wat is kattenkruid?
Kattenkruid is een zaadplant uit de lipbloemenfamilie (niet te verwarren met kattengras!). Er bestaan verschillende soorten kattenkruid: wild kattenkruid, grijs kattenkruid en blauw kattenkruid (zie foto). Een volgroeide plant is zo’n 30 tot 100 cm hoog. Deze planten kunnen voorkomen in het wild (met name het wild kattenkruid) in Europa, Azië en Afrika, maar je kan ze ook planten in je tuin. Ook kan je bij de dierenwinkel gedroogd kattenkruid kopen, wat ik persoonlijk iets praktischer vind en kan je zelfs kattenkruidspeeltjes kopen. Ook is het te verkrijgen als spray of olie.
Hoe werkt het?
Waarom heeft kattenkruid nu precies zo’n effect op onze katten? Katten worden aangetrokken tot kattenkruid door de stofjes isovaleriaanzuur en actinidine (zit ook in valeriaanwortel, maar ook in kiwi). Deze stofjes kunnen ook een aantrekkingskracht uitoefenen op knaagdieren, maar bij mijn cavia’s deed het niet veel.
Nepetalactone zorgt dan weer voor het effect van kattenkruid en voor hun soms vreemde gedrag wanneer ze onder invloed zijn van het kruid. Katten kunnen deze verbinding waarnemen door de specifieke geur ervan. We weten het nog niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk heeft nepetalactone een werking die in de buurt komt van de feromonen van katachtigen, kalmerende stoffen die katten gebruiken als communicatie- en afbakeningsmiddel en die ook een belangrijke rol spelen tijdens de paring.
Het effect zou ook verschillend zijn wanneer je kat het kruid enkel ruikt of het ook echt opeet. Wanneer het kruid enkel geroken wordt, zou dit zorgen voor een meer euforische toestand. Als het echt opgegeten wordt door de kat, dan heeft dit net een eerder kalmerend effect. Wanneer een kat kattenkruid heeft geroken of gegeten, houdt het effect zo’n 5 tot 10 minuten aan. Kattenkruid heeft geen negatieve bijwerkingen, het is niet verslavend of slecht voor de gezondheid.
Hoe beïnvloed kattenkruid het gedrag van mijn kat?
De meeste katten genieten duidelijk van het kattenkruid in hun buurt. Het effect is te vergelijken met een hallucinerende drug bij mensen, katten worden zowaar gedrogeerd door het kruid. Elke kat reageert op zijn eigen manier. Sommigen gaan eraan snuiven of rollen er zelfs doorheen. Soms zie je ook aan hun blik dat ze wat afwezig zijn. Verder kan het ook zijn dat ze wat gaan kwijlen of dat er wat speekselbelletjes op hun lippen komen. Katten kunnen ook luid gaan miauwen of symptomen van krolsheid vertonen. Katers kunnen soms agressief worden van kattenkruid (paringsdrift). In dit geval kan u een alternatief proberen, dat gelijkaardige effecten heeft zoals valeriaan of kamperfoelie.
Waarom kattenkruid gebruiken?
Kattenkruid kan ervoor zorgen dat je kat zich goed voelt. Het kan hem geruststellen en hem een fijn gevoel bezorgen. Ook kan je het gebruiken om je kat te laten wennen aan een nieuwe slaapplaats of om hem te trainen om de krabpaal te gebruiken. Kattenkruidspeeltjes zijn dan weer een goed hulpmiddel tegen de verveling.
Zijn alle katten er even gevoelig voor?
Nee, ongeveer 70% procent van alle katten ondervindt een aantrekkingskracht tot kattenkruid. Of een kat al dan niet aangetrokken wordt tot dit kruid is erfelijk bepaald. Je kan je kat dus niet leren om van kattenkruid te gaan houden. Ook is het effect anders per kat. Sommigen worden helemaal high en gaan zich erg raar gedragen, terwijl anderen het gewoon aangenaam en fijn vinden, maar zich verder wel nog normaal gedragen.
Hier nog een filmpje van Jackie, wanneer hij voor de eerste keer kattenkruid uitprobeert.