Het belang van vitamine C voor je cavia

Het belang van vitamine C voor je cavia

vit-c-1Cavia’s maken zelf geen vitamine C aan en kunnen dit ook niet opslaan. Het is dus belangrijk dat ze iedere dag via hun voeding of via druppels of tabletjes hun vitamine C binnenkrijgen.

Vitamine C zorgt voor een goede weerstand, goede stofwisseling, aanmaak van eiwitten, goede werking van de spieren en een goede opname van ijzer en calcium.

Vitamine C is ook noodzakelijk voor het vormen van het eiwit collageen. Collageen is het hoofdbestanddeel van bindweefsel, wat als functie heeft het weefsel bij elkaar te houden of te binden, als een soort lijm. Collageen helpt dus o.a. om wondjes te laten genezen. Verder is collageen ook van groot belang voor de groei van een cavia. Het zorgt voor stevige en gezonde botten, tanden, pezen, organen, huid en geslachtsorganen.

Vitamine C ook nog belangrijk voor het afweersysteem. Met voldoende vitamine C wordt een cavia minder snel ziek en wanneer hij toch eens ziek wordt, kan hij makkelijker de ziekte overwinnen. Ook krijgen allergieën, virusziektes en infecties minder kans bij een hogere afweer. Vitamine C is ook van belang bij de aanmaak van adrenaline en verschillende hormonen.

Als een cavia niet voldoende vitamine C krijgt kan je de volgende klachten waarnemen: problemen met het gebit, bloedend tandvlees of tandvleesinfecties, gezwollen gewrichten, krom gegroeide ruggengraat, huidproblemen in de vorm van korstjes aan de lippen en haaruitval, slechte genezing van wonden, spierzwakte en verlamming, anorexia, sterke vermagering en diarree, vermoeidheid, vermindering van de eetlust, lusteloosheid.

Verder kunnen er ook nog klachten zijn die niet met het blote oog zichtbaar zijn zoals inwendige bloedingen of bloedingen in de spieren, bloedarmoede en een verminderde weerstand.

Wanneer er een langdurig vitamine C-tekort is, kan de ziekte scheurbuik optreden. Onbehandelde scheurbuik is dodelijk. Als de ziekte nog niet te ver gevorderd is kan de cavia nog gered worden door het toedienen van vitamine C (dubbele dosis nl. 60 mg/kg lichaamsgewicht/dag). Echter tonen cavia’s het pas erg laat wanneer ze zich niet goed voelen. Wanneer je dus merkt dat je cavia zich anders gedraagt, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Een vitamine C tekort kan het beste en makkelijkste voorkomen worden door dagelijks vitamine C toe te dienen in de vorm van druppels of tabletjes. Een volwassen cavia moet per kg lichaamsgewicht per dag tussen de 10 en 30 mg vitamine C krijgen. De juiste dosering staat altijd op de verpakking en bij twijfel kan je je dierenarts raadplegen. Ikzelf gebruik de druppels van Condivit C+. Ik geef iedere cavia 3 druppels per dag op een stukje fruit of groente, zodat ze dit snel opeten en de vitamine C geen kans krijgt om te vervliegen. Als je cavia eens teveel vitamine C binnenkrijgt kan dit geen kwaad, want een overschot wordt gewoon weer uitgeplast. Echter kan een langdurig overschot aan vitamine C wel nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid, want dit overbelast de nieren. Geef je cavia dus steeds de aanbevolen hoeveelheid per dag. Jonge en zieke dieren mogen nog wat extra vitamine C krijgen en ook cavia’s die zich in een stressvolle situatie bevinden zoals bv. een verhuis of koppeling met een nieuw maatje kunnen wat extra vitamine C gebruiken.

Naast druppels of tabletjes zijn er ook fruitsoorten en groenten die extra veel vitamine C bevatten:

Mg vitamine C per 100 gr:

  • Rozebottel (500 mg)
  • Rode paprika (190 mg)
  • Paprika geel (183 mg)
  • Peterselie (172 mg)
  • Spruitjes (150 mg)
  • Witlof (114 mg)
  • Boerenkool (110 mg)
  • Broccoli (100 mg)
  • Witlof (114 mg)

Zowel een goed voer met extra vitamine C als pure vitamine C (druppels en tabletjes) kan je kopen bij je dierenarts, dierenwinkel of online. Ook zijn er snacks te verkrijgen met toegevoegde vitamine C.

 

Share
error: Content is protected !!