Knaagdieren zijn géén impulsaankopen, denk na voor je een diertje aanschaft

Knaagdieren zijn géén impulsaankopen, denk na voor je een diertje aanschaft

Met een gevoel van opluchting en tevredenheid zie ik hoe de laatste tijd steeds vaker mensen advies durven vragen voor ze een knaagdier aanschaffen. Op Google is reeds veel info te vinden over wat je allemaal moet weten voor je een knagertje in huis haalt. Helaas vinden we ook wel eens onjuiste informatie terug. Daarom ben ik fan van o.a. Facebook en forums, waar je al je vragen kan stellen en in het beste geval een éénduidig antwoord krijgt van verschillende knaagdiereigenaars met veel ervaring.

img_20161009_155041Informatie vinden en advies krijgen

Het is belangrijk om uzelf goed voor te bereiden voor u een nieuw huisdiertje neemt, voor uzelf of voor uw kinderen. Informatie inwinnen is volgens mij het belangrijkste gedeelte van het aanschaffen van een huisdier. Wanneer u nog niet helemaal zeker bent welk huisdier bij u past en of u überhaupt wel klaar bent voor een huisdier, ga dan nog niet over tot de aankoop van een diertje. Wanneer u vragen heeft, zoek dan eerst antwoorden.

Ik zal eerst nog wat feiten op een rijtje zetten, misschien zijn hiermee al wat vragen van u opgelost.

1. Geen enkel knaagdier kan je alleen houden (uitzondering: sommige hamsterrassen kan je enkel alleen houden!).
2. Ieder dier heeft dagelijkse verzorging nodig.
3. Als ouder van jonge kinderen bent u uiteindelijke zelf verantwoordelijk voor de diertjes. U dient de verzorging op u te nemen als uw kinderen dit niet (meer) doen.
4. Buiten de éénmalige kosten (o.a. hok), zal u elke maand een bepaald bedrag aan uw dieren moeten besteden (o.a. voer).
5. Wanneer uw dier ziek wordt, moet u bereid zijn naar de dierenarts te gaan en de hieraan verbonden kosten te betalen.
6. Dieren zijn niet voor even, maar voor het leven. Wees verantwoordelijk.
7. Enkel verzorging is niet genoeg. Dieren hebben ook behoefte aan liefde, plezier en zeker ook rust.

Wanneer u advies en informatie nodig heeft, stel uw vragen dan aan mensen met ervaring en kijk naar de mening van meerdere mensen. Waneer op uw vraag het merendeel van de mensen hetzelfde antwoord geeft kan u ervan uitgaan dat dit correcte info is en kan u nog eens dubbelchecken bij een specialist, ervaren fokker, dierenarts enz.

Helaas lees ik ook nog steeds dingen als ‘Nou, ik doe het al jaren zo en het is nog geen enkele keer misgegaan.’ Deze mensen zijn er natuurlijk altijd en ondanks al het advies blijven ze vaak nog eigenwijs hun eigen zin doen. De kans dat een situatie, die wordt afgeraden (bv. konijn en cavia samenhouden) goed komt, is heel erg klein en gaat ten koste van het geluk van de diertjes. Hoop er dus niet op dat uw dieren net die uitzondering zullen zijn en dat het met hen wel zal lukken. Kijk naar de wensen van je diertjes en niet naar die van jezelf.

Soms worden er ook dingen gezegd of gevraagd, waarvan de nekharen van de echte knaagdierliefhebbers overeind gaan staan. Maar dan nog hebben die mensen recht op een goed en leerzaam antwoord, ze doen zelf immers ook de moeite om hun vraag te stellen en te vragen om raad en advies en vestigen zo hun vertrouwen op ons. ‘Kan ik beginnen met 1 cavia en later een 2e nemen als ik meer vrije tijd heb?’ Nee, dat kan u niet doen, dan neemt u beter later ineens 2 cavia’s samen. ‘Kan ik 1 cavia en 1 konijn nemen, als ik een scheiding aanbreng in hun hok, zodat ze niet bij elkaar kunnen?’ Nee, dit kan u beter niet doen, beide dieren zullen zo niet gelukkig zijn, neem liever 2 cavia’s of 2 konijntjes. ‘Mijn ratje en mijn cavia zijn zo lief als ze samen op de bank zitten, mag ik ze samen permanent in dezelfde kooi onderbrengen, ze zijn beste maatjes!’ Nee, ratten en cavia’s zijn beide leuke diertjes, maar kunnen niet samen gehouden worden, ze kunnen enkel samen met soortgenoten. ‘Mijn dochtertje van 5 wil dolgraag een konijn, ik weet dat ze minstens per 2 moeten zitten en daarvoor hebben we ook de ruimte. Vinden jullie het een goed idee om haar 2 konijntjes cadeau te doen voor Kerst?’ Prima, dat is een geweldig cadeau en ze zal er heel blij mee zijn, maar wees u er wel van bewust dat de interesse van kinderen snel kan veranderen en dat nog niet alle kinderen voldoende verantwoordelijkheidsgevoel hebben om goed voor een diertje te zorgen. Dus opnieuw: Prima, goed idee, maar bent u bereid de verzorging van de konijnen over te nemen als uw dochtertje geen interesse meer toont of de vervelende klusjes liever niet doet…?

Probeer steeds meerdere bronnen te raadplegen en wees niet bang om uw vragen in de groep te gooien. Ik ben altijd blij als mensen hun vragen durven stellen. Ik weet zelf absoluut lang niet alles over knaagdieren en elke dag leer ik nog bij, maar ik stel het advies van ervaren mensen ook erg op prijs en probeer ook anderen te helpen met wat ik zelf weet.

rabbit-1629339_1920Wil en kan ik mijn diertjes gelukkig maken?

Samen met de hierboven genoemde feiten is er nog een vraag, die iedereen zich zou moeten stellen, voor hij een diertje aanschaft: ben ik bereid hen een goed leven te geven, goede verzorging, voldoende ruimte en voldoende aandacht, heel hun even lang? En nog belangrijker: wil ik mijn best doen om mijn diertjes gelukkig te maken en weet ik wat daarvoor nodig is? Zolang het antwoord op deze vragen niet een volmondige ja is, raad ik aan om nog even te wachten voor u huisdieren aanschaft.

Checklist: waar moeten we aan denken voor we een knaagdier aanschaffen?

Alle diertjes zijn leuk in het begin, maar het gebeurt nog veel te vaak dat dieren na een tijdje worden opgegeven, om verschillende redenen: ‘De kinderen kijken er niet meer naar om.’, ‘Hij is ziek geworden en de kosten worden te hoog, ik kan het niet blijven betalen.’, ‘We gaan verhuizen en in de nieuwe woning is geen plaats meer voor hen.’, ‘De kosten voor de verzorging liggen hoger dan verwacht, ik vind dat ze te duur zijn in onderhoud.’, ‘Ik heb het te druk voor hun verzorging iedere dag.’…

Daarom is het handig om voor u een nieuw huisdier in huis haalt even een praktische lijst te maken. (download checklist-knaagdier of bekijk voorbeeld-checklist-knaagdier) Welke aankopen moeten er gedaan worden? Hoeveel zullen onze dieren ons maandelijks kosten? Wie neemt welke klusjes op zich? Kijk even na welke puntjes al in orde zijn en welke nog niet en hoe u dit kan oplossen. Zit lekker samen met het hele gezin en maak de nodige afspraken.

Waar koopt u best uw nieuwe huisdieren?

Wanneer u er zeker van bent dat u klaar bent om knagertjes in huis te nemen, dan kan u op zoek gaan naar een goede opvang, fokker of misschien wel een kennis die net een nestje heeft gehad. Wanneer je overweegt om een dier uit een dierenwinkel te kopen, kijk dan goed na hoe de dieren gehuisvest zijn en of ze er gezond uitzien. In veel dierenwinkels zitten dieren in veel te kleine hokken en worden ze ook helemaal niet tam gemaakt of verzorgd volgens hun speciale behoeftes. Gelukkig gaat het de laatste jaren toch wel de goede richting uit en zien we steeds meer grotere hokken en personeel in de winkels, die wel daadwerkelijk veel van de diertjes kennen. De echte achtergrond van een dier uit een dierenwinkel zal je vaak niet te weten komen. Het is daarom belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij aanschaf van een diertje uit een dierenwinkel.

465084_429416003776003_785786311_oAlles gereed voor de komst van uw nieuwe vriendjes

Voor u uw diertjes gaat ophalen, zorgt u er het beste voor dat alles in orde is voor hun komst. Het hok moet helemaal klaar zijn en al op zijn definitieve plek staan. U kan al water in het flesje doen en eventueel hooi in de ruif voor cavia’s en konijnen. U kan best even vragen als u de dieren ophaalt of ze al gegeten hebben eerder de dag, zo kan u al dan niet wat voer klaarzetten. U kan ze ook hartelijk ontvangen met een groenten- en fruitbuffet.

10515200_761231300594470_1720302673191346513_oWanneer je de diertjes mee naar huis brengt, zet je ze best gelijk in hun hokje of kooi. Zo kunnen ze rustig wennen aan hun nieuwe omgeving. De reis en nieuwe omgeving brengen vaak wat stress met zich mee, daarom kan je de diertjes best de eerste dag een beetje met rust laten.

 

De voorbeelden aangehaald in dit artikel zijn fictief en puur ter illustratie. Iedere situatie is natuurlijk anders en ik hoop dat niemand zich persoonlijk aangevallen voelt. Voel u vrij om raad en advies te vragen en denk goed na voor u een diertje aanschaft. Wanneer u niet meer voor uw diertjes kan zorgen, om welke reden dan ook, zoek dan hulp en overweeg om ze naar een goede opvang te brengen en ga zeker en vast geen dieren dumpen.

Alle benodigdheden voor uw knaagdieren vindt u op Zooplus.

Share
error: Content is protected !!