Hoe kan je jouw hond helpen ontspannen?

Hoe kan je jouw hond helpen ontspannen?

Zoals ik reeds beloofde in mijn artikel ‘Huisdieren en vuurwerk’, zal ik wat uitbreiden over hoe je je hond kan helpen te ontspannen in normale en in stressvolle situaties (bv. onweer en vuurwerk). Wanneer uw hond echt doodsbang is of gedragsproblemen vertoont, raadpleegt u best een gedragsdeskundige of een dierenarts.

Veel mensen doen allerhande activiteiten met hun hond. Samen in beweging, lekker in de natuur of het zelfs opnemen tegen anders baasjes met hun honden in wedstrijden. Honden vinden het leuk om bezig te zijn, maar het is ook belangrijk dat een hond voldoende kan rusten en zich kan ontspannen.

love-animal-dog-petSamen ontspannen met je hond kan ook leuk zijn en is bovendien ook goed voor de gezondheid evenals voldoende bewegen. Het is belangrijk dat je zowel mentaal als fysiek kan ontspannen. Voor zowel hond als mens is dit niet altijd even makkelijk. Je hond zal alleen volledig ontspannen in je buurt als hij jou helemaal vertrouwt. Samen ontspannen is een goede manier om op een rustige manier jullie onderlinge band te versterken. Sommige honden hebben het ook nodig dat hun baasje af en toe zegt dat het tijd is om eens rustig aan te doen en lekker te ontspannen, anders blijven ze de hele dag doorgaan. Deze tips kunnen er ook voor zorgen dat een drukke hond of puppy zich in huis wat rustiger gedraagt. Ook is het een alternatieve manier om quality time met je hond te spenderen.

Let wel op: je hond dient zich goed te voelen voor hij zich volledig kan ontspannen. Een hond die nog te veel energie heeft, die pijn heeft of nodig zijn behoefte moet doen, kan zich niet ontspannen. Daarom is het aan te raden om uw hond voor een ontspanningsmoment goed uit te laten of lekker te spelen. Veel honden moeten ook leren om met aanwijzingen en hulp van hun baasje te ontspannen, dus verwacht niet dat uw hond bij uw eerste poging al gelijk helemaal zen is.

Deze tips werken niet bij elke hond even goed, maar ik heb speciaal gekozen voor tips die ieder baasje zelf thuis kan proberen, zonder hulp van een gedragsdeskundige of zonder aankopen te doen (bv. bachbloessems, Thundershirt, Adaptil feromonen of zelfs medicatie). Overleg steeds met uw dierenarts of gedragsdeskundige wanneer u uw hond middeltjes of medicijnen wil toedienen.

Help je hond te ontspannen

Tips in een normale situatie:

  • Wees zelf rustig

Honden houden ons voortdurend in het oog en lezen lichaamstaal als geen ander. Wanneer wij onrustig zijn, worden zij dit automatisch ook. Zorg er dus voor dat je zelf rustig bent. Beweeg je rustig, let zonodig op je ademhaling en praat zacht.

  • Geen harde omgevingsgeluiden

Alle omgevingsgeluiden vormen prikkels voor je hond. Als je je hond wil laten ontspannen, neem je best zoveel mogelijk prikkels weg. Zet de tv af, zoek een rustige kamer op. Wanneer je andere dieren hebt, kan je die ook afzonderen.

  • Zet rustige en ontspannende muziek op

Een rustig muziekje kan je hond ook helpen om te ontspannen. Let er wel op dat je de muziek zacht zet. Hondenoren zijn veel gevoeliger dan mensenoren.
Koop het digitale Chilldogz album op Itunes

  • Zorg voor een aangenaam plekje voor je hond

Het is erg fijn als je hond een eigen plekje heeft, waar hij graag ligt. Dit kan een mand zijn, een bench, een kussen of gewoon bij jou op de bank. Als een hond lekker kan liggen zal hij ook sneller ontspannen en lekker in slaap vallen.

  • Verwijder stimulerende factoren

Haal alle speeltjes even weg. Je hond kan moeite hebben met ontspannen, wanneer hij zich in een kamer bevindt, die boordevol speeltjes ligt.

  • Geef uw hond een massage

Iedereen kan zijn hond een massage geven om hem te helpen ontspannen. Wanneer je niet echt kan masseren, probeer dan je hond rustig te aaien. Aai hem langzaam en met lange halen over zijn schouders, zijn rug en zijn zij. Oefen voldoende druk uit, dit vinden de meeste honden een fijn gevoel. Je kan ook langzaam in rondjes aaien of een zachte druk uitoefenen met platte hand op de schouders en de zij van je hond. Let tijdens een massage steeds op uw eigen ademhaling en kom rustig over. Dit zal overgaan op uw hond.

  • Voldoende lichaamsbeweging

Wanneer je een ontspannen hond wil, is het ook belangrijk dat je hem voldoende beweging en uitdaging biedt. Dit is nodig om je hond fysiek en mentaal moe te maken. Wanneer een hond moe is, kan hij zich ook makkelijker ontspannen. Het moment na het uitlaten of spelen is dus ideaal om je hond tot ontspanning te brengen.

Kauwen en snuffelen helpt je hond om prikkels te verwerken en te ontspannen. Een kauwbot, denkpuzzel of een snuffelmat kan voor een fijne en ontspannende afleiding zorgen. Let wel op dat je zelf nooit speelt met kauwspeeltjes. Deze zijn enkel om op te kauwen en er wordt dus niet mee gegooid.

  • Op voorhand moe maken

Wanneer je weet dat er een stressvolle situatie voor je hond aankomt (bv. vuurwerk), zorg er dan voor dat je je hond goed uitlaat op voorhand en lekker samen spelen kan er ook voor zorgen dat hij zijn energie goed kwijt kan. Wanneer een hond moe is, zal hij vaak ook makkelijker kunnen ontspannen. Ook is het beter als je tijdens het vuurwerk, een storm,… zelf even niet meer buiten hoeft te gaan.

  • Snackje

Sommige honden houden gewoon van eten. Een snackje kan dan voor afleiding zorgen in een stressvolle situatie. Let wel op: veel honden eten niet als ze gestresst of bang zijn, probeer het dan ook niet op te dringen.

  • Een kalme hond als gezelschap

Vaak kan het ook helpen om een rustige hond, die niet bang is in deze bepaalde situatie, bij je eigen hond te zetten. Honden zijn groepsdieren en de energie van een kalme en rustige hond, kan jouw bange hond wat geruststellen. Honden voelen elkaars gemoed erg goed aan, zo kan de kalmte van de ene hond, de angst van een andere hond wat doen afnemen in vele gevallen.

Nog enkele handige links:

Chilldogz

Kong

Kauwsnacks

Kauwspeeltjes

Massageborstel

Share
error: Content is protected !!