Evenwichtige voeding voor je cavia

Evenwichtige voeding voor je cavia

Voor alle huisdieren is een evenwichtige voeding erg belangrijk, voor cavia’s geldt dit ook. Een evenwichtig menu voor een cavia bestaat uit veel hooi, droogvoer en verse groenten en fruit.

voer-caviaHooi moet steeds aanwezig zijn. Hooi is eigenlijk simpelweg gedroogd gras. Het is lang houdbaar en je kan het kopen in grote of kleine verpakkingen. Cavia’s hebben voortdurend behoefte aan hooi want hiermee houden ze hun tanden kort en het zorgt er ook voor dat ze steeds wat te kauwen hebben en zo hun spijsverteringsstelsel aan het werk houden.

Er zijn verschillende merken caviavoer te verkrijgen. Het is goed om een beetje research te doen naar welk voer geschikt is voor jouw cavia. Het is heel erg belangrijk dat er veel vitamine C in het voer zit, dit is levensnoodzakelijk voor cavia’s! (lees hier over het belang van vitamine C voor je cavia) Je kan je cavia’s eventueel ook konijnenvoer geven, maar dan moet je extra vitamine C toedienen in de vorm van tabletjes of druppels.

In een goed droogvoer voor cavia’s zitten veel ruwe vezels, gedroogde groenten, fruit en kruiden, zaden, mineralen, vitamines en specifiek vitamine C, ruwe as, eiwitten, oliën en vetten, calcium, fosfor. Je moet er ook op letten dat er niet te veel zetmeel, geen toegevoegde suikers en geen kunstmatige kleurstoffen in het voer aanwezig zijn.

Verder is het ook belangrijk dat je cavia’s het voer lekker vinden en ook alles opeten en bv. niet enkel de gedroogde stukjes fruit eruit nemen. Cavia’s, die pellets of geperste korrels eten, krijgen alle voedingsstoffen in de juiste verhouding binnen. Dit is moeilijker wanneer je een mueslimix voert en ze dus selectief kunnen eten.

Wat betreft groenten en fruit moet je in de eerste plaats kijken wat cavia’s allemaal mogen eten. Hier vind je een overzichtelijke lijst: wat-mag-mijn-cavia-eten. Verder is het ook goed om rekening te houden met de hoeveelheid vitamine C in het groenvoer van je cavia’s. Groenvoer is ideaal om extra vitamines toe te voegen aan het menu van je cavia. Het beste is om elke dag wat groenvoer te geven. Niet te veel, want dan kan je cavia diarree krijgen. Verder is het ook belangrijk om goed te variëren aangezien in elk soort groente en fruit weer andere vitamines zitten. Ook heeft ieder diertje weer zijn voorkeuren en lust hij sommige dingen al liever dan anderen.

Share
error: Content is protected !!